Ramazanı Yaşamak…Doya Doya

Bir Ramazan ayı daha geldi. Kelime olarak Ramazan; yaz aylarının sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamına gelmektedir. Ramazanın diğer bir anlamı ise “çölde, kızgın güneş altındaki bir kum tanesinin üflediği sıcaklık”tır. Ay takviminin dokuzuncusu, üç ayların sonuncusu ve farz olan orucun tutulduğu ay olan Ramazan ayının, İslam dininde büyük bir önemi ve diğer aylar arasındaseçkin bir yeri vardır. Bunun için “onbir ayın sultanı” unvanını almıştır.

Rabbimizin son mesajı yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, bu ayda yeryüzüne inmeye başlamış ve böylece insanlık için yepyeni bir dönem başlamıştır.Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında inmeye başladığı için bu ay, bir anlamda Kur’an ayıdır. Kur’an-ı Kerimi Peygamberimize getiren Cebrail, her yıl Ramazan ayında Peygamberimize gelir ve o güne kadar nazil olan Kur’an ayetlerini karşılıklı olarak birbirlerine okurlardı. Peygamberimizin bu dünyadan göçtüğü yılın Ramazanında bu durum son olarak ve iki defa gerçekleşmiştir. Ramazan ayında hatim indirme geleneği de buradan gelmektedir.Peygamber efendimiz, “Kim Allah’ın kitabı Kur’an’dan bir harf okursa onun için bir sevap vardır. Her sevabın karşılığı da on kat verilecektir” demiştir.

Ramazan ayı, Müslümanlar için manevî değeri çok büyük bir rahmet mevsimidir. Bu ayı, Yüce Rabbimize ibadet ederek ve insanlara iyilik yaparak değerlendirdiğimiz takdirde kazancımızın büyük olacağına ve ebedî saadetin kapılarının açılacağına şüphe yoktur. Peygamberimiz bu ayı, “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş” olarak nitelendirmiştir.

Öte yandan Ramazan, insanların gün boyunca kendilerini yemeden içmeden muaf tutmasından, iftardan sonra da tıka basa yemek yemesinden ibaret değildir. Müslümanlara düşen görev Ramazanı gerçek anlamıyla, huşu içinde yaşamaktır. Bu itibarla, insanların sadece bu ayda değil, her zaman kul hakkını yemekten kaçınmaları, kötü söz söylememeleri ve insanların kalbini kırmamaları gerekmektedir. Her türlü kötü davranışı sergiledikten sonra, görüntü için tutulan orucun ne kadar kıymeti olacaktır?

Bu sene Ramazanın geçmiş senelerden çok daha iyi geçmesi en büyük dileğim. Geçmiş yıllarda fakirler için açılan iftar çadırlarının bu sene de açılması bekleniyor. Öte yandan yoksullara yapılan yardımların zirveye çıktığı bu ayda, geçmiş yıllarda yapılan yanlışlardan uzak durulması gerekir.

Her sene televizyonlarda yardım dağıtımı adı altında bildik izdiham görüntülerine rastlıyoruz. Yardımsever insanlarımızın bu görüntülerden mümkün olduğunca uzak durması ve yapılan yardımları reklam amacıyla kullanmaması gerekir. Yapılan yardımlar, kullara kendini hoş göstermek için değil, Allah rızası için olmalıdır. Medya mensupları huzurunda yapılan yardımların asıl amacı reklamdır. Ancak halkımız böyle insanları tasvip etmemekte, hatta kınamaktadır. Bu nedenle yardım yapacak iş adamlarımızdan beklentim, yapacakları yardımları olabildiğince gizli bir şekilde yapmalarıdır.

Yine Ramazanda, çeşitli nedenlerle bazı vatandaşlarımızın sinir katsayıları çok yukarılara çıkabilmektedir. Bu nedenle herkesin bu durumu nazara alarak daha sabırlı ve anlayışlı olması, Ramazanın anlam ve önemine daha uygun düşecektir. Öte yandan cadde ve sokaklara balgam atmak, Müslümanların uzak durması gereken bir davranıştır. Ramazanı sadece midemizle değil, madden ve manen bütün bedenimizle eda etmeliyiz.

Ramazan ayında her köşe başında tatlıcı ve çiğköftecileri göreceğimizi şimdiden söyleyebilirim. Çoğu sağlıksız koşullarda satılan bu ürünlere bir denetim getirilmesi ve hijyene aykırı yapılan satışların engellenmesi gerekir. Yine Ramazan fırsatçılığı yaparak zam yapan kişilere de gerekli cezanın verilmesi gerekir.

Av. Yusuf Tanrıseven-Konuk Yazar (Batman)

Yorum bırakın